Komst van RUG naar Drachten biedt hightech-bedrijven kansen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat de nieuwe masteropleiding Mechanical Engineering vanaf het studiejaar 2020-2021 grotendeels in Drachten geven. En dat is positief nieuws voor zowel de RUG als het Innovatiecluster Drachten.


Het Innovatiecluster Drachten bestaat uit achttien hightechbedrijven in Friesland, Groningen en Drenthe. Dit cluster wil techniekstudenten laten zien dat hier veel bedrijven zijn waar zij relevant onderzoek kunnen doen.


Faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling


Binne Visser, manager bij Philips en voorzitter van het cluster, hoopt dat studenten ontdekken dat ze voor banen in deze sector helemaal niet meer naar het zuiden of westen van Nederland moeten. Philips is het grootste en bekendste bedrijf van het cluster en biedt op het bedrijventerrein andere kennisbedrijven faciliteiten voor onderzoek en ontwikkeling.


Het concern grijpt de komst van de universitaire studenten naar het Innovatiecluster aan om het fabriekspand, waarin Philips in de jaren vijftig in Drachten van start ging met de assemblage van scheerapparaten, een complete metamorfose te geven. De opknapbeurt kost enkele miljoenen.


Vacatures en stages


De masteropleiding Mechanical Engineering biedt straks naast studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories ook Materials for High Tech Systems. Volgens Visser zijn alle drie de richtingen interessant voor de hightechbedrijven van het samenwerkingsverband. Tegelijk biedt het de bedrijven opties om goede studenten te leren kennen. Op termijn zouden die bij hen aan de slag kunnen. Dat lijkt ook hard nodig, gezien de bedrijven van het cluster gezamenlijk ongeveer tachtig onvervulde technische vacatures en stageplaatsen hebben.


Bron: Dagblad van het Noorden


Het bericht Komst van RUG naar Drachten biedt hightech-bedrijven kansen verscheen eerst op noordz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *